Karaman’da kömür ocağını su bastı! 20 işçi mahsur!
Kömür ocağının yetkilisinin canlı yayında yaptığı ilk açıklamalar ise ürküttü. Yetkili, ocakta yaşam odaları bulunmadığını söyledi ve içerideki 18 işçinin yaşama umuduyla ilgili soruyu, “350 metre uzunluğunda, 50 metresi su altında kaldı. Maskeler 2 saat dayanabilir. Kaçabilecekleri 50 metre yukarıda 2 yer var. Boğulmuş da olabilirler. Ani gelen bir su” diye yanıtladı…
Ocaktan çıkan 2 işçiyle konuştuğunu belirten maden yetkilisi, aşağıda kalanların da kaçmaya çalıştığını aktardı. Yetkili, işçilerin aşağıda su basmamış küçük bir galeriye sığınmış olabileceğini belirtirken dalgıçların o alana inebileceğine dikkat çekti. Son iddia ise ocağa suyun yandaki madenden geldiği yönünde.
Karaman’ın Ermenek İlçesi’ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki özel şirkete ait kömür ocağı suyla doldu. Yeraltı su seviyesinin altındaki bölümde meydana gelen olayda ocaktaki 26 işçiden 8’i kendi çabalarıyla kurtulurken, 18 işçi mahsur kaldı. Bölgeye aralarında Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait tahlisiye ekibinin de bulunduğu çok sayıda kurtarma ve AFAD ekibiyle, suyu tahliye için ekipman gönderilirken, mahsur kalan işçileri kurtarmak için zamanla yarışılıyor.
Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.’ye ait linyit kömürü ocağındaki olay bugün saat 12.15’te meydana geldi. Sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. Bu bölümde çalışan işçilerden 8’i kendi çabalarıyla kurtulmayı başarırken, 18 işçi su ile dolan bölümü geçemedi.
Olay sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan bölgeye gitti. AFAD 6 ilden 206 kişilik ekip gönderirken, Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) 20 kişilik tahlisiye ekibi yola çıktı.
İŞLETME YETKİLİSİNDEN ÜRKÜTEN SÖZLER
Has Şekerler Madencilik Şirketi yetkilisi Şahin Uyar, saat 12.15’te işçilerin yemek molasında olduğu sırada ocağı bir anda su bastığını ve ocağın 350 metreden 50 metresinin su ile dolduğunu anlattı. O bölümde bulunan 26 işçiden 8’inin havalandırma ve diğer galerileri kullanarak kurtulduğunu belirten Uyar, “18 işçi arada kalmış. Ocağın 3 girişi var. Bu girişlerden su çekiliyor. Çevredeki 7 maden ocağından destek geldi. Maden ocağının 50 metresi su ile dolduğu için elektrik devreleri çalışmaz durumda. Dolayısı ile bağlantı kurulamıyor. 3 koldan su çekilmeye devam ediliyor. Kaçabilecekleri 50 metre yukarıda 2 yer var. Boğulmuş olabilirler. Ani gelen bir su”. dedi.
Mahsur kalan işçilerle henüz irtibat kurulamadığını kaydeden Uyar, yeraltı suyunun birden bire boşalmasıyla meydana gelen olayın ‘öngörülemeyen maden kazası’ olduğu görüşünü savundu.
SU SIZINTISI GELMEYE BAŞLAYINCA
Uyar’ın verdiği bilgiye göre bacalardan su sızıntısı gelmeye başlayınca vardiyadaki 26 işçiden 8’i tedirgin olarak ocaktan çıktı. Olayın büyüyeceğini tahmin etmeyen 18 işçi ise çalışmaya devam etti. Sızıntıdan kısa bir süre sonra ise ani bir su baskını oldu.
İşletme yetkilisi ‘Bütün denetlemelerden geçer not almış mıydınız?’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Kapama kararı yoktu. Geçmişte ölümlü bir kaza yok. Bütün denetlemeleri yapılmış bir işletme”
ÜRETİME ARA VERMİŞ
Torba Yasa ile yürürlüğe maden işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.’nin diğer özel maden ocakları gibi üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi.
Ermenek İlçesi’nde bulunan 9 maden işletmesinde yaklaşık 1500 işçinin çalıştığı, Has Şekerler Madencilik’te toplam işçi sayısının 350 olduğu, ancak Torba Yasa’dan sonra hem işçi sayısının azaltıldığı, hem de düşük kapasitede çalışıldığı kaydedildi.
“TRAFİK KAZASI” GİBİ
Firma yetkilisi yaşanan olay için trafik kazası benzetmesi yaptı, aniden geliştiğini söyledi, “Galeriyi su basması trafik kazası gibi” diye konuştu.
İşletme yetkilisi madende yaşam odası olmadığını söyledi, “Küçük bir işletme olduğu için yaşam odası yok. Yaşam odası olsa da ani bir olayda yapabilecekler bir şey yok” dedi.
YENİ İDDİA: SU YANDAKİ MADENDEN GELDİ
Kaza bölgesinde ortaya atılan bir başka iddia ise su baskının yandaki madenden geldiği yönünde. İddiaya göre, iş makinaları yan taraftaki kapalı madenin duvarına zarar verdi. Bir süredir kapalı olan madende bikiren sular kazanın meydana geldiği madene hücum etti.
SAAT 17.00 İTİBARİYLE AFAD AÇIKLAMASI:
Karaman’ın Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü mevkiinde özel bir linyit kömürü madeninde su borusunun patlaması sonucu madenin bir bölümüne su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarı saat 12.50’de AFAD’a ulaştı. İhbar üzerine arama – kurtarma çalışmaları için AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekip olay mahalline sevk edildi. Madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. 2 uçak, 20’si ambulans ve 8’i AFAD Arama – Kurtarma Aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları sürüyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlandı.
Bugün saat 12.15 sıralarında Karaman’ın Ermenek İlçesi, Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü’ndeki özel bir linyit kömürü madeninde su borusu patlaması sonucu madenin bir kısmına su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarı 12.50’de AFAD’a ulaştı. Gelen bilgiler üzerine, AFAD koordinasyonundaki ekipler müdahale çalışmalarına başladı. Karaman, Konya, Mersin, Adana Zonguldak ve Kütahya’dan arama kurtarma ekipleri de bölgeye sevk edildi. AFAD Arama Kurtarma Ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını sürdürüyor.
20’si ambulans ve 8’i AFAD Arama – Kurtarma Aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları devam ediyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlanıyor. AFAD Başkanı Dr. Fuat OKTAY, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi ELVAN ile birlikte çalışmaları yerinden yönetmek üzere bölgeye gidiyor.