Bilim İnsanların Hayatları ve Buluşları
1073 defa okundu
Haber Detay kategorisinde, 25 Nisan 2017 - Salı - 09:24 tarihinde yayınlandı
Bilim tarihi düşünüldüğünde akla genellikle erkek isimler gelir. Nikola Tesla, Einstein, Graham Bell, Henry Ford gibi… Yalnız, bilim tarihinde insanlık hayatına olan katkıları oldukça büyük kadın mucitler de vardır. Örneğin ilk bulaşık makinesi patenti Josephine Cochrane isimli bir kadına aittir.
Diğer bilim kadınları ve buluşları ise şöyledir:
- Grace Hopper Bilgisayarların anası olarak anılan bu mucit bir bilgisayar bilimcisidir. 2. Dünya Savaşı’nın ardından Hopper Harward’da çalışmıştır. Harward Mark I bilgisayarının ilk programcılarındandır.
- Mary Anderson Bu isim günlük hayatta her araba kullanıcısının teşekkür etmesi gereken bir isimdir. Çünkü Mary Anderson, araba camı sileceğinin mucididir. 1903 yılından önce sürücüler kirlenen camlarını aracı durdurup kendileri silmekteydi.
- Stephanie Kwolek Kurşungeçirmez yelek mucidi. Stephanie, aslında kevlar adı verilen materyalin mucididir. Karbon kökenli bu madde sağlam liflerden oluşur. Sadece kurşungeçirmez yeleklerde değil, sağlam halat yapımında, yol bisikleti lastiklerinde, özel taşıtların gövde ve kanat yapılarında da kullanılmaktadır.
- Dr. Maria Telkes Macaristan doğumlu Maria, biyofizik uzmanıdır. Amerika’ya mühendis olarak gelmiştir ve yenilenebilir enerji üzerinde çalışmalara başlamıştır. Evlerde kullanılan ilk güneş enerjisi sistemlerinin mucididir.
- Dr. Patricia Bath Patricia, Afrika kökenli, ailesi göçmen olan Harlem, New York doğumlu siyahi bir kadın doktordur. 1988 yılında Lazerli Katarakt Cihazı patentini almıştır. İcadı şu an dünyanın dört bir yanında kullanılmaktadır. P.Bath, ayrıca pek çok ödüle sahiptir ve Körlük Önleyici Amerikan Enstitüsü’nün de kurucusudur.
- Dr. Ellen Ochoa Ellen, optik analiz sistemleri alanında uzman bir astronottur. Karmaşık maddelerin kalite kontrolünü yapmak için kullanılan buluşuyla bilim tarihine büyük katkı sağlamıştır. Optik analiz sistemleri alanında üç ayrı patenti daha bulunmaktadır.
Bilim tarihinden bahsederken “bilim adamları” değil, bilim insanları demek daha doğrudur.
Yorum yaz
Merhaba bu habere ilk yorumu yapabilirsiniz.
Merhaba bu habere ilk yorumu yapabilirsiniz.