Boşanma Süreci
Tıpkı evlilik gibi boşanmak da gayet olağan bir durumdur. Fakat kişiler boşanma süreci öncesi, esnası ve sonrasında farklı durum, davranış ve tepkiler gösterebilmektedir. Temelinde ayrılık olan boşanma süreci, ayrılma fikrinin kişilerde bıraktığı etki, doğrudan veya öğrenilmiş davranış kalıplarının uygulanmasına neden olabilmektedir.
Boşanma sürecinin duygusal etkileri ve özellikle uzun süreli evliliklerin sonlanmasında, kişilerin alışkanlık davranışlarının yerine farklı alışkanlıkların kazandırılması, sosyal hayatlarının, psikolojik ve fizyolojik durumlarının bozulmaması için çeşitli terapi yöntemleri uygulanmaktadır.
Madalya Psikiyatri Merkezi, boşanma süreci terapileri ile yetişkin ve aile tedavi uygulamaları sunuyor. Boşanma sürecinde ve sonrasında terapi metotları, boşanma öncesinde aile terapileri gibi hizmetler ile üç merkezde hizmet veriliyor.
Madalyon Klinik Boşanma Terapileri
Ankara Kavaklıdere’de bulunan merkez klinik ile İstanbul Suadiye ve Levent’te bulunan şubelerden, terapi ve tedavi hizmetleri sunuluyor. Online Terapi hizmetiyle Türkiye’nin her köşesine hizmet veren klinik madalyonklinik.com web adresinden 7/24 online hizmetler sunuyor. Ayrıca telefonla terapi uygulamaları sunulmakta, diğer şehirlerde yaşayan danışanlar için psikolog ve psikiyatristlerden oluşan 75 kişilik kadro ile nitelikli hizmetler sunulmaktadır.
Yapılan araştırmalar, pek çok evliliğin özellikle ilk yıllarda sonlandığını, %50’ye yakın oranının ilk 7 yıldı bittiğini gösteriyor. Fakat uzun süreli evliliklerin sonlandırılması, kişilerde daha duygusal ve psikolojik etkilere neden olabilmektedir. Çocuklu ailelerde; yetişkinlerin yanı sıra çocuk ve ergenlerin yaşadığı psikolojik durumlar ise boşanma süreci ve etkilerini farklı bir boyuta taşımaktadır.
Boşanma Süreci Etkileri
Kadın ve erkeklerin boşanma sürecinde yaşadığı duygu durumları ve davranışsal tepkileri tamamen farklılıklar göstermektedir. Evliliği sürdürmek isteyen ve bitirmek isteyen kişilere, boşanma isteğinin nedenlerine, sosyal çevre ve statüye, kişilerin karakteristik özelliklerine ve beraberinde pek çok faktöre bağlı olarak farklı süreçler gözlemlenir.
Kimisinde daha olumlu sonuçlar gözlenirken, evliliğe aşırı bağlı olan kişilerde psikolojik çöküntüler, travmalar, duygu ve davranış bozuklukları gibi etkilere neden olabilir. Yaşama bakış açısı, güçlü veya zayıf karakter özellikleri, aile bilinci ve çocuklara bağlı olarak gelişen süreç, genellikle terapi gerektiren bir süreçtir.
Boşanma Sonrası Etkiler ve Terapiler
Her şeyden önce uzun süreli bir alışkanlığı bırakmak, bireylerde geniş bir boşluğun oluşmasına neden olur. Aile, bağlılık, alışkanlık gibi kavramların bitirilmesi ve en nihayetinde yeni bir hayat kurma çabası, boşanma süreci etkilerinde önemli rol oynar.
Türkiye toplumunda özellikle kadınların, yeni bir yaşam kurması ve sosyal hayata yeniden adapte olması çoğu zaman hayatta kalma meselesiyle eş değerdir. Eğitimsiz toplumlarda boşanma süreci, zorlayıcı, baskılı ve kişilerde psikolojik etkilere, sorunlara neden olan bir süreçtir.
Kişilerin yeni bir hayata tamamen normal şekilde başlamaları, çocuklarına etkili ebeveynler olmaları ve boşanma süreci etkilerini sorunsuz şekilde atlatabilmeleri için terapi uygulamaları, olumlu sonuçlar kazandırır. Motivasyon ve yeni alışkanlıkların edinilmesi, öğrenilmiş davranış kalıplarının değiştirilmesi ve psikolojik etkilerinin geçirilmesi için oldukça önemlidir.