SGK’dan kadınlara yönelik proje!
Avrupa Birliği’nin desteklediği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının program otoritesi olduğu ve SGK tarafından yürütülen Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi’nin (KİT-UP) ikinci aşama projesi başladı. SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, proje açılış toplantısında yaptığı konuşmada, kayıt dışı istihdam sorunun çözümüne katkı sağlayacak büyük bir projeyi hayata geçireceklerini söyledi. Kurum olarak çok geniş alanda hizmet verdiklerini, kayıt dışı istihdam ile mücadelenin en önemli ve öncelikli görev alanlarından birisi olduğunu belirten İlhan, kayıt dışılığın, güvenli gelecekten ve sosyal haklardan gerektiği şekilde yararlanamamak anlamına geldiğin ifade etti.
Kayıtlı istihdamı teşvik için pek çok çalışmayı hayata geçirdiklerini ve geçirmeye de devam ettiklerini vurgulayan İlhan, kayıt dışı istihdam oranının 2014 Ağustos’u itibarıyla yüzde 36,4’e düştüğünü bildirdi. İlhan, “Henüz yolun başında olduğumuzun da bilincindeyiz. Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz yoğun çalışmaları bundan daha sonra da yoğun bir şekilde sürdürmek zorundayız. Ulusal İstihdam Stratejisi’nde yer aldığı gibi tarım dışı sektörde kayıt dışı istihdam oranını 2023’de yüzde 15’e indirmek gibi çok büyük bir hedefimiz var” diye konuştu.
Kalıcı sonuçlara, planlı ve programlı hareket edilerek ulaşılabileceğini belirten İlhan, bu projeyle kayıtlı istihdamın teşviğinde bir adım daha ileri gidilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.
Teftişlere ağırlık verilecek
Gelecek yıl kayıt dışı istihdam konusunda farkındalık artırıcı çalışmalar yürüteceklerini ve bu alanda teftişlere yöneleceklerini vurguladı. Hazırlıklarına devam ettikleri yeni bir projeyle ilgili bilgi veren İlhan, “2015 yılının başında uygulamaya koymaya hazırlandığımız evde çocuk bakımı hizmetleri yoluyla kayıtlı kadın istihdamının desteklenmesi projemiz var. Bu projeyle çocuk sahibi olan en az 5 bin kadının iş yaşamına dönmesi ve aynı zamanda en az 5 bin çocuk bakıcısının kayıtlı olarak çalışmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
Projeyle kadınların işgücü piyasasında daha çok yer alacaklarını belirten İlhan, TÜİK verilerine göre 2013’te kadınların istihdam oranının yüzde 27,1 olduğunu, işgücüne dahil olmayan 19 bin 523 kadının yüzde 59’unun da ev işleriyle meşgul olmaları sebebiyle istihdamda yer almadıklarını söyledi. İlhan, “İşte bu projeyle bir taraftan kayıtlı istihdamı teşvik ederken, bir yandan da kadınların istihdamının artırılmasında etkin rol almaya hazırlanıyoruz” dedi.
“İşbirliği gerekiyor”
AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı François Begeot, kayıt dışı istihdam konusunun AB’nin gündeminin üst sıralarında yer aldığını belirterek, bu konuyla ilgili gerekli yasaların ve yaptırımların uygulanması, denetimlerin yapılması, farkındalığın artırılması gerektiğine dikkat çekti. Kurumların mevzuatın farkında olması gerektiğini ifade eden Begeot, ancak bu şekilde kayıtlı istihdamın yakından takip edilebileceğini söyledi. SGK’nın bu konuda yürüttüğü çalışmaları büyük memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Begeot, ”Şunun farkındayız, Türkiye kayıt dışı istihdamla kararlı mücadele ediyor” dedi.
Kayıt dışı istihdamın gerçekten çok önemli bir problem olduğunu ifade eden Begeot, bu konunun işbirliği gerektiren bir konu olduğunu belirtti. Begeot, Türkiye’nin AB’ye giden yolunun uzun ve zorlu olduğunu belirterek, sosyal konuların gündemlerinin üst sıralarında yer aldığını ve bu alandaki çalışmaların tamamlanması gerektiğini kaydetti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanı Ömer Ayçiçek, kayıt dışı istihdam sorununun önemine dikkat çekerek, çeşitli sektörlerdeki kayıt dışı istihdamın oranlarına ilişkin bilgi verdi. SGK Strateji Geliştirme Başkanı Muhiddih Şahin ise kayıtlı istihdamın teşviki için yürüten çalışmaları aktardı.