İş dünyasını doğudaki olaylar etkiledi!
İş dünyasının çözüm sürecine olan inancı sekteye uğruyor. Gerek hükümet tarafından gerekse Kürtler tarafından son dönemlerde yapılan açıklamalar, düzenlenen eylemler, Kars’ta PKK’lıların öldürülmesi Hakkari ve Diyarbakır’da askerlerin şehit olması, Kobani’den kaynaklı sınırda yaşanan gelişmeler nedeniyle çözüm sürecinin bitiyor mu ihtimalini akıllara getiriyor.
Barış sürecinin baştan beri ekonomik ayağına tam destek vereceğini açıklayan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) bu amaçla Cizre ve Batman’da iş dünyasının geniş katılımıyla toplantılar düzenledi.
TÜSİAD 6 Kasım’da yine çözüm sürecine katkı sunmak amacıyla 60 iş insanıyla Van’a çıkarma yapmayı planlıyordu ki son gelişmeler nedeniyle bu geziyi erteleme kararı aldı. Bölgede ertelenen tek program aslında TÜSİAD’ın ziyareti de değil. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile Diyarbakır, Van, Mardin Büyükşehir belediyeleri ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından 27-28 Eylül’de Van’da yapılması planlanan Demokratik Ekonomi Konferansı, Kobani’de yaşanan gelişmelerden dolayı ertelendi. 4. Van Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, 21. Van Asya İpekyolu Sanayi ve Ticaret Tedarikçileri Fuarı ile 2. Van Kitap Fuarı’nın da bu yıl yapılmama kararı alındı.
TÜSİAD’ın çatı örgütü Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, “Son dönemlerde barış ile ilgili her iki tarafın açıklamaları, zıtlaşmaları istediğimiz söylemler değil. Bu söylemler ortadayken biz ille de ekonomi için gidip birşey yapalım demek güdük kalacaktı. Zaman ve konjektür bu gezimizi yapmaya engel oldu. Ortalık biraz yatıştıktan sonra Van’a ziyaretimizi yine gündemimize alacağız. Yeni bir program yapacağız. Buna TÜSİAD yönetimiyle birlikte karar vereceğiz. Biz barış sürecinin iktisadi ayağında her zaman olduk bundan sonraki süreçte de bu kararlığımız devam edecek” dedi.
Van’a şov yapmak amacıyla gitmediklerini, oradaki iş insanlarıyla birşeyler yapmak için gittiklerini vurgulayan Onatça, “Açık ve net söylüyorum sermaye ürkektir. İş dünyası gittiği yerin güvenliğinin iyi olmasını ister. Teşvik yasasında birçok şey verilmesine rağmen Doğu ve Güneydoğu’yu kapsayan 6. Bölgeye neden az yatırım gidiyor? Bunun tek nedeni var güvenlik. Deli deli risk alınmaz” açıklamasını yaptı.
İmaj açısından kötü oldu
Van Dinamik ve Sanayici İşadamları Derneği (VADSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çiftçi de, TÜSİAD ziyaretinin ertelenmesinin Van ekonomisinin imajı açısından kötü olduğunu kaydederek, bu ziyaretin gerçekleşmesi için yakın zamanda yine girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.
Güvenlik politikaları endişelendirdi
Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva TÜSİAD’ın Van gezisinin iptal olmasının kendileri için sürpriz olduğunu söyledi. TÜSİAD’ın barış sürecin ekonomik ayağına olan inancını önemsediklerini kaydederek şu açıklamaları yaptı:
* Hükümetin yeni güvenlik politikaları ve bölgede yaşanan gelişmeler iş dünyasını tedirgin etti. Ama böyle dönemlerde iş dünyası daha cesur davranmak zorunda. Biz bu bölgede yıllardar iş insanları olarak faaliyet gösteriyoruz.
* Türkiye’nin her yerinde eylemler oluyor. Biz artık bunlara alıştık. Ekonomiyi bir tarafa bırakarar barış sürecini sağlıklı yürütemeyiz. Biz bunları hem hükümete hem HDP yetkililerine iletiyoruz.
* Yönetenlerin burada daha sorumlu davranması gerekiyor. Hem benden aldığın vergilerle maaşını alacaksın hem de gelip beni döveceksin. Bu bölgeye karşı daha hasas olunması gerekiyor.
* Biz TÜSİAD’ın ziyareti için tüm hazırlıklarımızı yapmıştık. Geçen hafta TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tarkan Kadoğlu geldi burada hazırlıkları birlikte yaptık. Ama ertelemeyi anlayışla karşılıyoruz. Sürece bağlı olarak bu ziyaretin bir ay içinde yapılmasını isteyeceğiz. Türkiye’deki 365 odanın 20 tanesi bu etkinliği katılacağını söylemişti.