Altınla ilgili müthiş iddia!
Altın ne zaman aşağı yönlü hareket eğilimi içinde olsa bu soru ile gündemde kendisine cevap aramaya çalışıyor.
Bu soruya cevap vermek adına altında maliyet rakamlarına da bakmak gerekiyor. Altında her ne kadar maliyet konusunda net olarak bilinen bir rakam olmasa da dünya üzerine üretim yapan altın firmalarından elde edilen bilgiler ve açıklanan raporlar ışığında ortalama olarak 800-950 $ ons arasında bir maliyet rakamı ile karşı karşıya kalmaktayız. Maliyet rakamlarına diğer maliyetlerin eklenmesiyle ( araştırma maliyetleri , yeni tesis yapma maliyetleri vs.) maliyetler 1.000 $ ons fiyatlarınında üzerinde olabilir. Bu rakamlar ortalama yaklaşım olup net olarak maliyet konusunda bir fikir yürütemiyoruz.
Altın konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri kabul edilen Altın Fon Danışmanı Joachim Berlenbach altında yıllık ortalamada 2.600-2.700 tonluk bir üretimden bahsederken 2016 yılı içinde nakit maliyeti , büyüme sermayesi giderleri, arama ve finansman giderleri dikkate alındığında maliyetin 2 bin doların üzerinde olacağını savunuyor.
Mevcut görüntüden yola çıkacak olursak altın fiyatlarında 1.000 $ ons seviyeleri her ne kadar teknik açıdan mümkün olsada yani bu seviyelere gerileme yaşansada çok fazla zaman geçirmeyebilir. Zaten fiyatların geldiği noktada 1.180 $ on seviyelerinden tepkilerin geldiği görülüyor.
Burada altın fiyatları ile ilgili maliyet açısından ele almaya çalıştık. Önümüzdeki süreçte altın fiyatlarındaki dalgalanma devam edebilir. Tabiki sadece Fed ve faiz arttırım konusuna bakarken diğer taraftan dünya ekonomisindeki büyüyememe sorunuda dikkatlerden kaçmamalıdır. Avrupa ekonomisine yönelik endişelerin sürmesi altın tarafından fiyatlanabilir.
Teknik Rakamlar;
Geçtiğimiz günlerde yeniden 1.180 seviyesine olan gerileme sonrasında yeniden 50 $ lık bir tepkinin geldiği görülüyor. Nedir bu 1.180 $ ons seviyesinin hikmeti.?
Aslında bu bölge 1.180 – 1.150 bandı ve altının 2005 ve 2008 yıllarından başlayarak yaşadığı yükseliş trendinden sonraki geri çekilmede önemli düzeltme seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Dolayısıyla 1.150- 1.180 bandı üzerinde kalmaya devam ettikçe altın en azından tepki sürecinde kalabilir. Böyle bir senaryoda önceliğimiz 1.225 üzerinde hareket kabiliyetine bağlı. Eğer 1.225 üzerinde hareket edebilirsek fiyatlar yeniden sırasıyla 1.245 – 1.275 seviyelerine yönelebilir.
Aksine önümüzdeki günlerde 1.225 üzerinde hareket kabiliyeti sağlanamıyorsa genel görüntüde 1.205- 1.200 destek bandına baskılar sürebileceği gibi 1.180 seviyesi yeniden gündeme gelebilir.
Tekrar görüşmek üzere bol kazançlı günler dilerim.
Not: İzmir ‘de Sn. Ali Perşembe’nin katılımıyla yapılacak olan seminerimize davetlisiniz. Altın ve piyasalarının da geleceğinin konuşulacağı tamamen ücretsiz olan seminerimize kayıt yaptırmak için www.albmenkul.com.tr internet adresini veya 0(232) 422 03 70 telefonu kullanabilirsiniz.
Güniçinde twitter.com/vkugucuk hesabından altın ile ilgili gelişmeleri yorumlamaya devam edeceğiz.
Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.