İskoçya referandum ile bağımsızlık kararı verecek!
Seçmen nüfusun yüzde 97’sini oluşturan kütüklere kaydını yaptıran 4 milyon 285 bin 323 İskoç’un kendi kaderlerini tayin edeceği referandumda , cuma sabahı saat 06.30- 07.30’da açıklanacak sonuçlar belli olduğunda, sandıklardan evet” çıkarsa İskoçya’nın Birleşik Krallık’la 307 yıllık birlikteliği sona erecek ve 24 Mart 2016’da İskoçya, Birleşik Krallık’tan resmen ayrılarak yeni bağımsız ülke olarak tarihe geçecek.
İngiltere’deki siyasi liderler tarihi gün öncesi son kozlarını oynayarak İskoçlara ‘bizimle kalın’ çağrısı yaparken İskoç Ulusal Parti Lideri Alex Salmond büyük gün öncesi yaptığı konuşmada ‘İskoçya’nın geleceğine kendi ellerinizle sahip çıkın.’ diye konuştu.
Kendini destekleyen bin 500’den fazla İskoç’a hitap eden Salmond, ‘bu hayatınızın fırsatı, elinizden kaçırmamalısınız. Bu fırsat, bu zamana kadar sahip olduğumuz en büyük an. İskoçya’nın geleceği bizim ellerimizde’ diye konuştu.
Salmond, oylamadan çıkan sonucun hayır olması halinde de bu sonucu onur ve saygı ile kabul edeceğini belirtti.
Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise Salmond’un konuşmaları sert bir dille eleştirdi. Brown, İskoçya’nın Salmond dahil hiçbir siyasetçiye ait olmadığını söyleyerek ‘İskoçya hepimize aittir’ diye konuştu.
İskoçya’nın ikinci büyük kenti Glasgow’da konuşan Brown, bağımsızlık konusunda şüphesi olanların Birleşik Krallık’ı bir arada tutmak için ‘hayır’ oyu vermeleri gerektiğini belirterek birlikte her ne yarattılar ise hiçbir milliyetçinin bunu ayırmasına izin vermemeleri gerektiğini vurguladı.
İngiltere’deki ana partiler ve Kraliçe, İskoçya’yı kaybetmemek için ellerinden gelen herşeyi yaptılar. Özerk İskoç Parlamentosu’na daha fazla özgürlük ve imtiyaz sözleri verdiler. Siyasetin üstünde tutulan Kraliçe 2. Elizabeth bile geçtiğimiz hafta ,İskoçya’yı kaybetmek istemediğini belli etti.
CAMERON: İSKOÇYA AYRILIRSA İSTİFA ETMEM
İskoçya’nın Aberdeen kentinde referandum öncesi son konuşmasını yapan İngiltere Başbakanı David Cameron ise İskoçların Birleşik Krallık’tan ayrılmaya ‘evet’ demeleri halinde Başbakanlıktan istifa etmeyeceğini söyledi.
Cameron konuşmasında kendi geleceğinin mayıs ayında yapılacak genel seçimlerde zaten belirleneceğini hatırlattı. Kendi adının referandumdaki oy pusulasında olmayacağına vurgu yapan Cameron, ‘ oy pusulasında İskoçya Birleşik Krallık’ta kalmak istiyor veya İskoçya Birleşik Krallık’tan ayrılmak istiyor’ olacak. Perşembe gecesi işte bu soruya yanıt verilecek. Eğer benden hoşlanmıyorsanız ben sonsuza kadar burada olmayacağım. Eğer bu hükümeti beğenmiyorsanız sonsuza kadar olmayacak. Ancak Birleşik Krallık’tan ayrılırsanız bu sonsuza kadar sürecek’ dedi.
Kraliçe’nin Bankası Royal Bank of Scotland gibi büyük bankalar, “evet” durumunda merkezlerini Londra’da taşıyacaklarını açıklarken, John Lewis , Tesco gibi halkın çok alışveriş yaptığı büyük mağazalar İskoçya’daki merkezlerini Londra’ya getireceklerini söyleyerek İskoçlara gözdağı verdi.
Anapartilerin liderlerinin İskoçya’da yaptıkları kampanyalar sonucu birkaç gün önceye kadar başa baş giden kamuoyu yoklamaları bugün “hayır” ın daha çok desteklendiğini gösterdi. Son kamuoyu yoklamaları yüzde 51 ‘hayır’, yüzde 49 ‘evet’i gösteriyor ama İskoçya’nın kaderini bugün kararsızların oylarının tayin etmesi bekleniyor.
Bağımsızlık isteyenlerle, Birleşik Krallık’ta kalmayı tercih edenler arasında başa baş mücadele referandum gününe kadar sürmesi dolayısıyla en kilit nokta yüzde 8 ile 14 arasında gösterilen kararsızların oyları olarak görülüyor.
Oyların sayımı 32 yerel hükümet bölgesindeki 2 bin 608 sandıkta, oylamanın bitiş saati 22.00. Sonuçlar Edinburg yakınlarındaki İngliston Royal Highland Centre’da toplanacak.
Argyll ve Bute Adalarından seçin sandıklarının helikopterlerle taşınacağı, bazı yerlerde deniz motorlarının kullanılacağı, posta ile oy kullanacakların sayısının 789 bin 24 olduğu belirtildi.
İngiliz bugün attıkları manşetlerde İngiltere ve İskoçya bayraklarını bir arada yayınlayarak İskoçlara “Bizi bırakmayın” çağrısı yaptılar.
Daily Mirror gazetesi yalvarır gibi “Kader Günü- Bizi Bu Şekilde Terketmeyin” manşeti attı.
16 yaşın üstündekilerin oy kullanabileceği referanduma katılımın yüzde 80 dolayında olması bekleniyor.