Başbakan Davutoğlu’ndan zorunlu din dersi kararına tepki!
AİHM, 14 Alevi ailenin 2011’de yaptığı başvuru üzerine zorunlu din dersi uygulamasına son verilmesi kararı almıştı. “Din kültürü dersinde sünni inanış öne çıkarılıyor. Alevi çocukları da bu dersleri almak zorunda” diye yapılan şikayet oy birliğiyle haklı bulunmuştu.
Davutoğlu AİHM’in kararını ve gündemdeki diğer konuları değerlendirdi. İşte Davutoğlu’nun açıklamaları:
KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
Türkiye’de din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bütün dinleri anlatacak şekilde veriliyor. Bazı ülkelerde öğrenciler kiliselere götürülüyor ve uygulamalı din dersi hepsine veriliyor, belli okullarda hepsine veriliyor. Şimdi bütün bu uygulamaları gözardı edip de Türkiye’de bunu bir dini baskı aracı gibi yansıtma çalışmalarını kabul etmemiz mümkün değil.
SAĞLIKSIZ DİNİ BİLGİYİ DENETLEME İMKANI KALMAZ
AİHM’in din kültürü ve ahlak bilgisi dersine ilişkin kararı) Doğru ve sağlam bir dini bilgi, eğitim müesseselerimiz aracılığıyla verilmezse işte çevremizdeki radikalleşme eğilimlerinin kaynağını teşkil eden düzensiz ve sağlıksız dini bilgiyi denetleme imkanı da kalmaz.
OKULLARA MOLOTOF ATILMASI
Bu şiddete, bu teröre de bu ülkeyi teslim etmeyiz. Bunu herkes bilmeli. Aksi takdirde en fazla o bölgede yaşayan çok samimi vatandaşlarımızın çocukları etkilenir, öğretmenleri etkilenir.
KÜRTÇE OKUL
Bütün vatandaşlar, bütün kurumlar da bilmeli ki Türkiye bir hukuk devletidir ve kamu düzeni esastır. Herkes kafasına göre ‘Ben burayı okul ilan ettim, şu eğitimi vereceğim’ derse, bir müddet sonra kaos çıkar.
ALEVİ DERNEĞİNDEN AÇIKLAMA
Öte yandan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), karanını değerlendirdi.
Dernekten yapılan açıklamada, “zorunlu din derslerinin sadece Sünni içerikte olduğu ve bu nedenle de Alevi kültür ve filozofisini dikkate alarak, zorunlu din ve ahlak ders programını gözden geçirmesini ve Alevi kültürünün de derslere ilave edilmesini” talep eden 14 Alevi velinin taleplerinin kabul edilmemesi ve iç hukuk yollarının tükenmesi nedeniyle AİHM’e başvurdukları hatırlatıldı.
Açıklamada, Avrupa ülkelerinin çoğunda din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarıldığı ya da öğrencilerin muaf tutulabilecekleri sistemlerin oluşturulduğuna işaret edildi.
AİHM’in Türkiye’den ivedi olarak Avrupa’dakine benzer bir uygulamaya geçmesini istediğine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bu karar 12 Eylül askeri darbesi tarafından anayasal zorunluluk haline getirilen din derslerine karşı Alevilerin haklı taleplerini ve itirazlarının uluslararası geçerliliğini, meşruluğunu, haklılığını bir kez daha ortaya koymaktadır. Sırf AİHM’de dava kazanmak amacıyla din derslerinde yapılan değişikliğin ve konulan iki ünite Aleviliğin asimilasyonu sonlandırmadığını ve sadece bir aldatmacadan ibaret olduğunu ortaya koymaktadır. Bu karar bu aldatmacaya kimsenin inanmadığını da ortaya çıkartmıştır.”