Pimco, ‘Türkiye’nin yatırımcı çıkışı için dönük noktası!’
Dünyanın en büyük tahvil fonu yöneticisi Pacific Investment Management Co. (Pimco), kredi derecelendirme kuruluşlarının politik risklere yönelik uyarıları ile, Türkiye’nin yatırımcı çıkışı konusunda dönüm noktasında olduğunu belirtti.
2013’te 20 yılda ilk defa “çöp” seviyeden çıkartılan Türkiye’nin Baa3 olan Moody’s notunu kaybetme riski konuşulurken, not görünümü ise negatif seviyesinde. İki yıl vadeli gösterge tahvilin faizi geçtiğimiz ay 111 baz puan kadar tırmanış kaydederken, yüzde 9.36 seviyesinde. Bu artış Bloomberg verilerine göre Ukrayna’dan sonra en dik yükseliş olarak kaydediliyor.
Pimco’nun gelişen piyasalar portföy yönetimi şefi Michael Gomez, “Türkiye, azımsanmayacak orandaki cari açığı nedeniyle ciddi anlamda bir küresel türbülansa maruz kaldı, ve alışılmışın dışındaki para politikasını sürdürüyor. Yatırım notundaki güncellemelere bakacak olursak, Türkiye’ye sağlam bir para akışı oldu ve eğer yatırım yapılabilir seviyesinin altına bir not düşürme olursa bunun geri çıkması riski mevcut” ifadelerini kullandı.
Moody’s geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunun Türkiye’nin yapısal sorunlarını çözmeyeceğini belirtirken, raporda “Siyasi durum istikrara kavuşana kadar kırılganlıklar varlığını koruyacak” denildi. Morgan Stanley Türkiye’yi, açıklarını finanse etmek için yabancı yatırımlara en çok ihtiyaç duyan ve “kırılgan beşli” olarak adlandırılan ekonomiler arasında gösteriyor.