Çatışmalar büyük hacimli ihracatı engelledi!
Suriye, Ukrayna ve Irak’ta yaşanan çatışmalar Türkiye’nin büyük hacimli ihracatını olumsuz etkilerken, tüccarlar çıkışı bavul ticaretinde buldu. Merkez Bankası verilerine göre bavul ticareti ilk 5 ayda 3.8 milyar dolara ulaştı ve yeni bir rekora imza attı.
Uzmanpara’dan Ufuk Şanlı’nın haberine göre, 90’lı yıllarda ülke ekonomisine büyük döviz sağlayan bavul ticareti görkemli günlerine geri dönüyor. Laleli, Merter ve Osmanbey’den yurtdışına ihracat son 5 ayda ciddi anlamda arttı. Bu durum Merkez Bankası verilerine de yansıdı. Ocak- Mayıs döneminde Türkiye’nin bavul ticareti 3.8 milyar dolara ulaştı. Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, “Geçen yılın tamamında yapılan ihracatın 7.4 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde 5 aylık trendin yeni bir rekorun habercisi olduğunu söylememiz mümkün” yorumunu yaptı.
Bu yıl rekor kırarız
Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, “Ticari literatürde ‘Pronto satış’ yani ‘Yolcu Beraberi eşya’ dediğimiz alışveriş tarzı Laleliye has bir ticaret usulüdür. Uzun yıllara dayanan köklü bir geleneğe sahiptir” dedi ve ekledi:
“Ticaretimizin yüzde 43’ünü yaptığımız Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz savaş düzeyine gelmiş olsa bile yılın ilk 5 ayında bu rekora imza atmış olmamız Laleli’nin ticari gününü potansiyelini göstermektedir. Ukrayna-Rusya krizi başta olmak üzere, Suriye, Mısır, Libya ve Irak’taki çatışmalar olmasaydı Merkez bankasının açıkladığı rakamın 2 katına yılın ilk çeyreğinde ulaşmamız mümkün olurdu. Ancak bizler hamdolsun diyor ve yolumuza devam ediyoruz”
Yıllık ortalaması 4.5 milyar dolar
Merkez Bankası verilerine göre bavul ticareti son yıllarda dalgalı bir seyir izliyor. 2000-2005 yılları arasında ortalama 3.5 milyar dolar seviyesinde seyreden ihracat 2006- 2010 döneminde 5.6 milyar dolara yükseldi. 2011 yılında sert bir düşüşle 4.4 milyar dolara gerileyen bavul ticareti 2012’de 6.2 milyar dolara yükseldi. İhracat geçen yıl 7.4 milyar dolar olmuştu.