Bu tramway farklı! Çünkü biz yaptık!
18 yeni vagonun 2’sinin hizmete girdiği törende konuşan Topbaş, vagonların içinde tutunmak için kullanılan tutamakların 1 doların altında bir maliyetle yurt içinde üretildiğini söylerken, sık sık Ulaşım AŞ Genel Müdürü Ömer Yıldız’a döndü ve maliyet hakkında teyit aldı. Topbaş “Vagonlarda tuttuğunuz tutamağın bir tanesi 250 dolara alınıyordu. Hangi bütçe dayanır buna? Başbakanımız Belediye Başkanlığı zamanında bu kadar basit malzemeyi İstanbul’da ürettirdi” dedi.
Ulaşım AŞ Genel Müdürü Yıldız’a şu anda kaç liraya üretildiğini soran Topbaş, tutamakların 1 doların altında üretildiğini duyunca, “250 dolar bir tutamağa veriyoruz. Yanlış olmasın. Ne bonkörlük buna bütçe dayanır mı? Ne para kazanmış onu bize satanlar vay vay. Allah Allah ne iştir be? Bugün de hesap soruyorlar. Bu hizmetleri yapıyoruz, hata mı ediyoruz?” şeklinde konuştu.
47’si oturmalı 270 yolcu kapasiteli olan vagonların yerli üretim olduğunun altının çizen Topbaş “Bazıları var jetonları köşeli, bizi anlamıyorlar” dedi.
3.5 MİLYON EUROLUK VAGON YAKLAŞIK YARISINA MAL EDİLİYOR
Tutamaklar gibi vagonların da yerli üretimle üretildiğini belirten Topbaş “Vagon yapıyoruz. Bir vagon 3.5 milyon euronun altında alamayız. Yani 10 trilyonu geçiyor. Biz 1.57 milyon euroya mal ediyoruz. Bu milletin bütçesi nasıl heder olmuş, bunun örnekleri bunlar” diye konuştu. Vagonların uçak teknolojisine yakın bir teknolojik donanıma sahip olduğu belirten Topbaş, tramvayların neredeyse yarı fiyatına mal edildiğini vurguladı.
VAGONLARIN TASARIMI HALK OYU İLE SEÇİLDİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un yerli tramvayını tanıtmak için vatman koltuğuna geçti, basın mensuplarıyla birlikte Topkapı’dan Edirnekapı’ya ilk sürüşünü gerçekleştirdi. Yerli üretim olan 18 vagondan ilk 2’si hizmete alındı. 2014 yılı sonuna kadar 16 aracın daha filoya katılması bekleniyor. Vagonların tasarımı 6500 kişinin oy kullandığı ankette yüzde 63 oy alarak seçildi.