Emeklilikte sevindiren haber!
Ankara 17’nci İdare Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu’ndaki “8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re’sen emekliye ayrıldıklarında fiilî hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar” hükmündeki, “8.9.1999 tarihinde sandık iştirakçisi olanlardan” ifadesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. İdare Mahkemesi başvuru gerekçesinde, bu düzenlemenin 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlayanlar ile sonra başlayanlar arasında ayrım yaparak eşitsizlik doğurduğunu ileri sürmüştü. İPTAL
Anayasa Mahkemesi, İdare Mahkemesi’nin görüşüne katılarak, düzenlemeyi iptal etti ve gerekçesini dünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. Yüksek Mahkeme gerekçeli kararında şöyle dedi: “İtiraz konusu kuralla 8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlar ile bu tarihten önce iştirakçiliği sona erenler arasında adil ve makul olmayan bir fark oluşturulmuştur. Söz konusu fark ile daha önceki kanuni düzenlemeye güvenen bazı kişilerin emekli olma hakkı ortadan kalkmamış olsa dahi bu hakkın kullanılabilmesinin oldukça güçleştirildiği, böyle bir durumun ise sosyal hukuk devletinde olması gereken hukuk güvenliği ilkesi ile çeliştiği açıktır.” Yüksek Mahkeme, bu konuda yasal boşluk oluşmaması için iptal kararının bir yıl sonra yürürlüğe girmesini hüküm altına aldı. Karara göre; Meclis, 18 Ocak 2015’e kadar bu alanda bir düzenleme yapmazsa, 50 yaşını dolduran ve 10 yıllık fiili hizmet süresi bulunan bir kişi, 18 Eylül 1999’dan önce çalışıyor olup olmadığına bakılmaksızın emekliye ayrılıp aylık alabilecek.
DENETÇİYE ÇALIŞMA İZNİ
Anayasa Mahkemesi aldığı ikinci bir kararla vergi incelemesine yetkili olan denetçilerin, daha önce denetleme yaptıkları firmalarda 3 yıl geçmeden çalışmaya başlayamayacaklarına ilişkin düzenlemeyi de iptal etti. Buna göre denetçiler inceleme yaptıkları mükellefler veya ortak olduğu yerlerde, 3 yıl geçmeden de çalışmaya başlayabilecek.