Yunanistan biraz rahatladı
AB maliye bakanları, yardım diliminin serbest bırakılmasını onayladı.
Daha önce 2 kere toplanan, ancak bir türlü uzlaşamayan Avrupa Birliği maliye bakanları, 12 saat süren üçüncü toplantıda nihayet anlaştı.
Toplantının ardından yapılan açıklamaya göre, geçen Haziran ayından bu yana ödenmeyen yardım dilimlerinin tamamını oluşturan 43 milyar 700 milyon dolarlık yardım, 13 Aralık’tan itibaren, gelecek Mart ayı sonuna kadar 4 taksitte ödenecek.
Toplantıda, bu ülkenin borçlarının 40 milyar avrosunun silinmesi de kararlaştırıldı. Geri ödeme 15 yıldan 30 yıla çıkarılırken, Yunanistan’ın faiz borcu 10 yıl erteleniyor, faiz oranı düşürülüyor.
Yunanistan’dan, borçların halen yüzde 190 olan gayrisafi milli hasılaya oranını 2020 yılına kadar yüzde 124’e düşürmesi isteniyor.
Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, memnuniyetle karşıladığı anlaşmayı “Yunanistan için yeni bir gün başlıyor”, koalisyon ortağı PASOK “yeni bir başlangıç” şeklinde duyururken, muhalefet sadece zaman kazanıldığı görüşünde…
Ana muhalefetteki Syriza Partisi, Yunanistan’ın kurtarılmadığını, süründürüldüğünü savundu, “borçların yarısının silinmesi bizi kurtaracaktı, ama Almanya engelledi” dedi.
Parti lideri Alexis Tsipras, borç ertelemenin ve silmenin uzun vadede ülke ekonomisini ayağa kaldıramayacağı görüşünde.
Yunan basınında da Almanya Başbakanı Angela Merkel’i bencillikle, kısa vadeli düşünmekle suçlayan yazılar çıktı. Yunanistan halkı da, çözümün uzun vadeli olmadığını düşünüyor.
Bu arada IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan’ın borç sorununun artık bir yola girdiğini söyledi. IMF bununla birlikte Yunanistan’ın borçlarını nasıl geri ödeyeceği yolundaki plana son şekli verilmedikçe, yardım etmeyecek.
Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, Yunanistan’ın önüne konulan hedefleri gerçekleştirmesi, 2016 yılına kadar bütçe fazlası vermeye başlaması halinde, ileride borç silinmesinin gündeme gelebileceğini söyledi.
Öte yandan OECD, dünyanın ekonomik görünümü ile ilgili raporunu açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin gelecek yıl için yapılan büyüme tahminleri aşağı çekildi.
Yapılan açıklamada, ”kamu harcamalarının çok hızlı ve keskin bir şekilde azaltılması çalışmaları, büyüme hedeflerine zarar verebilir” denildi.
OECD, Türkiye ile ilgili olarak 2012 büyüme tahminini yüzde 3,3’ten yüzde 2,9’a düşürdü. OECD, Türkiye’nin gelecek yıl yüzde 4,1 büyüyeceği öngörüsünde bulunuldu.
Raporda, ”Türkiye’de cari açık ve finansman riski halen yüksek” ifadesi kullanıldı.