Barkod 60 yılı geride bıraktı
İlk barkod için patent, 7 Ekim 1952’de alınmıştı. Ama ilk barkodu tarayabilecek lazer teknolojisi mevcut olmadığı için, günümüzde çok iyi bilinen siyah beyaz çubuklardan ve bir dizi rakamdan oluşan barkodun Amerikan dükkan ve mağazalarında görünmeye başlaması 1974’ü buldu.
1974’de barkodla taranan ilk ürün, Ohio’daki bir süpermarkette satılan bir paket çiklet olmuştu.
Ancak siyah beyaz çubuklar hemen benimsenmemiş, örneğin bazı şarap üreticileri estetik nedenlerle barkodları şarap şişelerine yapıştırmayı reddetmişti.
Pink
İngiltere’de iş hayatındaki standartları düzenleyen GS1 kuruluşu, son yıllarda yaygınlaşan QR (Quick Response) kodun geleneksel barkodu tehdit etmediğini söyledi.
QR kodu, noktalardan oluşuyor ve barkoda kıyasla çok daha fazla bilgi içerebiliyor.
GS1 UK’in genel müdürü Gary Lynch, “Kodların farklı işlevleri var. Bir kutu fasulye konservesinin yan tarafındaki barkod, satış sırasındaki tarayıcıda kullanılıyor. Tüketiciden doğru para alınmasını ve stokların güncellenmesini sağlıyor. QR kodunun başlıca amacıysa, tarama yapan kişiyi daha geniş bir multimedya ortamına taşıması. Teknolojik olarak bu iki kodlamayı birleştirmek mümkün, ama henüz buna ihtiyaç duyulmuyor.” dedi.
Günümüzde barkodu bedensel sanat olarak kullananlar da çıkıyor. Örneğin Amerikalı şarkıcı Pink barkod dövmesi taşıyor.
GS1 UK’in genel müdürü Gary Lynch, “Barkod artık bir simge ve simge olmayı da hak ediyor. Bundan büyük memnunluk duyuyoruz, ama kızlarımdan biri barkod dövmesi yaptırırsa çok üzülürdüm.” dedi.