İçtiğiniz suya dikkat edin!
Ambalajlı içme suları da bu çerçevede, Halk Sağlığı Müdürlüklerimizce ve Bakanlığımız merkez teşkilatınca mevzuata uygun olarak denetlenmektedir. Bu denetimler esnasında su dolum tesislerinden ve piyasadan numuneler alınmakta ve analizleri yaptırılmaktadır. Bakanlığımızca yapılan takiplerde gerek şebeke suları, gerekse ambalajlı sularda uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, halkımızın sağlığını korumak ana hedefi doğrultusunda gerekli adımlar bilim adamları ile yakın temas içinde kararlılıkla atılmaktadır. Halk sağlığını tehdit eden bir olumsuzluk varlığında halkın bilgilendirilmesi için gerekli açıklamalar yapılmaktadır. Bakanlığımızın halkın güvenli suya ulaşmasına yönelik bu kararlılığı neticesinde son 10 yılda içme suyu kalitesiyle ilgili çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır” denildi.
81 İLDE DENETİM YAPILDI
Yaz mevsiminde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte içme suyu kullanımında artış gözlendiği ve bu durumun içme suyu ile ilgili kaliteyi olumsuz etkileme riskinin bilindiği bildirildi. Bu nedenle Temmuz ayında 81 ilde rutin denetimlere ilave denetimler gerçekleştirildi.
UYGUNSUZ OLAN DAMACANA SUYU MARKALARI
Bu çerçevede; Temmuz ayında yapılan denetimler esnasında ruhsatlı kaynaklar dışında izinsiz kaynak kullanımına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanılmadı. Denetimlerde, mevzuat hükümlerine uygun şartlarda numuneleri alınan ve tekraren yapılan analiz sonuçlarına göre İstanbul genelinde faaliyette olan 61 dolum tesisinden uygunsuzluğu tespit edilen damacana suyu markalarının “Buzada”, “Erpınar”, “Alps”, “Kervansaray”,”Yalısu” olduğu açıklandı. Piyasaya arz edilmiş sularda (piyasadaki satış şartları sebebiyle oluştuğu düşünülen) olumsuzlukların görüldüğü satış noktalarının ise www.thsk.gov.tr internet adresinden duyurulacağı belirtildi.
DAMACA SU ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ
Sağlık Bakanlığı kesintisiz denetimleri sırasında halk sağlığına zararlı olabilecek tespitlerin paylaşılmaya devam edeceğini belirterek damacana suyu alırken dikkat etmesi gereken başlıca hususları şu şekilde sıraladı:
“Damacanalar, yetkili bayi ve satıcıdan satın alınmalıdır. Çizik, kirli ve suyun tabii rengini göstermeyecek matlıkta olmamalıdır. Güneşte, yüksek veya çok düşük ısıda, tozlu ortamlarda bulundurulmamalıdır. Tüp gaz ile aynı ortamda taşınmamalı ve depolanmamalıdır. Kapak, emniyet bandı, etiket ve gövdesinde bulunması gereken marka isimleri aynı olmalıdır. Üretim ve son kullanım tarihlerine dikkat edilmelidir.”
Sağlık Bakanlığı, yaptığı açıklamada son olarak halkın sağlığına zarar verebilecek içme suyu ürünlerine asla müsamaha edilmeyeceğini hatırlattı.
Neyin nasıl üretildiğini günümüzde bulmamız imkansız. Ancak kendin üreteceksin =)
13 Eylül 2012, 06:42