Haliç Köprüsü’ne ‘Türk işi’ çözüm
Haliç Köprüsü’nün yol bağlantısında meydana gelen ayrılmayla ilgili Japon IHI firmasından bir mühendis incelemelerde bulundu. Köprününün yapımını ve aynı zamanda bakımını üstlenen firmanın Japon mühendisi yükseltiyi dikkatlice inceleyip fotoğraflar çekti. Japon mühendis ara ara telefonla da üstlerine bilgi verdi.
Japon mühendisin talimatı üzerine taşeron firmanın her biri 500 ton kaldırabilen iki kriko siparişi verdiği öğrenildi. Krikoların köprünün iki ayağına takılıp aynı anda yükseltileceği ifade edildi. Krikolar gelmeden köprü üzerinde asfalt dökme çalışması başladı. Bu geciçi çözümün ardından köprünün trafiğe açılacağı belirtildi.
Bir süre sonra da kalıcı çözüm için ayaklarda güçlendirme çalışması yapılacağı kaydedildi. Köprü üzerinde incelemeler sürerken Aydın Üniversite İnşaat Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Kubilay Haliç Kaptan gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kaptan 2009 yılında yapılan güçlendirme çalışmalarının ardından köprününün yükünün arttığını ve yaşanan sıkıntının bundan kaynaklandığını öne sürdü. Kaptan, Haliç köprüsüne müdahale edecek bilgi birikiminde Türk mühendisleri olduğunu ancak hiç birinin aktif görevde bulunmadığını da aktardı.
TRAFİK DURMA NOKTASINDA GELDİ
Bütün gün yoğunluğunu sürdüren Avcılar-Mecidiyeköy arasındaki trafik akışı, zaman zaman durma noktasına geldi.
Ambulansların ilerlemekte güçlük çektiği yoğun trafikte, taksi şoförleri de araçlarını yolun kenarına çekerek, trafiğin rahatlamasını bekledi.
Taksi şoförü İrfan Miral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bütün gün yolcularını en yakın metro, metrobüs ve tramvaya duraklarına, deniz otobüsü veya vapur iskelelerine bıraktığını, başka alternatifinin olmadığını söyledi.
Miral, şunları kaydetti: ”Sultanahmet’e gitmek isteyen müşterimi tramvay durağında indirdim. Ona böyle daha hızlı ve kolay gideceğini söyledim. Trafik sıkışıklığı, İstanbul’un her yerine yansımış durumda. E-5 trafiği Şirinevler’den, havalimanından itibaren tıkalı, E-6, Halıcıoğlu, Maslak trafiği tıkalı. Bu sıkışıklık, ara sokaklara ve mahalle aralarına bile yansımış. Arabaları yolun kenarına çektik, nereye gideceğiz diye düşünüyoruz. Yolcu geliyor, gidemiyoruz. Tramvaya, metrobüse binmesini söylüyoruz. Bugünkü kazancımız, aracın yakıt masrafını bile karşılamaz.” Taksi şoförü Adnan Yağcı da trafik yoğunluğundan dolayı bugün çalışamadıklarını ifade ederek, ”Gidecek hiçbir yer yok, biz de araçları çektik bekliyoruz. Hala özel otomobili ile trafiğe çıkan insanları anlayamıyorum” diye konuştu.