Sahte twit piyasanın kalbine indi
AP’nin resmi hesabından atılan mesaj 2 dakikada piyasaların kalbine indi.
AP’nin resmi Twitter hesabından atılan “Beyaz Saray’da bomba. Obama yaralandı” twit’i dev şirketlerin yer aldığı S&P 500 Endeksi’ni 2 dakikada yere serdi. 136 milyar dolarlık kayba yol açan twit, Twitter’dan SEC’e ABD’yi ‘alarm’a geçirdi.
Uluslararası haber ajansı Associated Press’in (AP) ele geçirilen Twitter hesabından atılan sahte “Beyaz Saray’a saldırı” ve “Obama yaralı” twit’inin bedeli ağır oldu. Önceki gün ABD saati ile 13.08’de 1578 puan seviyesinde olan S&P 500 Endeksi, 13.10’da piyasalara bomba gibi düşen twit’in etkisiyle 2 dakikada 1563 puana geriledi. Toplam değeri 14 trilyon doları bulan S&P 500’deki şirketlerin toplam piyasa değeri, endeksteki 15 puanlık düşünün etkisi ile bir anda yüzde 1 eridi. Otomatik satış programlarının da yol açtığı ‘şok’ satışlarla, yatırımcılar 136 milyar dolarını borsadan çekti. AP’nin hesabının ele geçirildiğinin ve haberin ‘asılsız’ olduğunun açıklanması ile endeks, tekrar 1577 puana çıktı.
Olayın gerçek olmadığı kısa sürede anlaşılmasına karşılık, gelen satış emirleri sonrası borsa 3 dakikalık bir zikzak çizdi. Bu sürede gelen satışlar sonrası yaşanan kayıp 136 milyar dolarlık değer kaybına yol açtı. Olayın arkasında Esad yanlısı bir hacker grubu olan Suriye Elektronik Ordusu’nun olduğu öne sürülüyor. Grubun geçen yıl da AFP ve CBS News’in hesaplarını ele geçirdiği biliniyor. FBI olayı soruşturma kapsamına aldı.
Yaşananların ardından en büyük soru işareti, böylesine bir açığının global piyasaları her an etkileme riskinin hâlâ mevcut olması…
Uzmanlar Twitter’ın uzun süreden bu yana yüksek güvenlik riski taşıdığıyla ilgili ısrarlı açıklamalarda bulunuyor. Buna karşılık Twitter cephesi hızlı haber erişimi konusundaki iddiasından geri atmamak adına bu konuda oldukça yavaş adımlar atıyor. Twitter’dan istenilen uygulama aslında öylesine büyük yatırımlar gerektiren, hiç yapılmamış bir sistem değil.
Google, Facebook ve Dropbox gibi şirketlerin birçok ürününde kullandığı iki aşamalı güvenlik sistemini getirmesi. Bu sistem ise şu: Klasik kullanıcı adı, şifre girişi sonrası e-posta veya cep telefonuna gelen ek bir bilginin daha girişinin yapılarak sistemin aktif hal alması.
Önceki gün Dow Jones’taki 3 dakikalık şok düşüş dalgasının hızını kesen bir olay da yaşandı. Borsa brokerları AP’nin Tweet’i üzerinden gelen haberi, Twitter’daki diğer güvenilir kaynaklardan doğrulatamayınca satış yapmaktan uzak durdu. Buna karşılık daha önceden belirli seviyede hızlı düşüşlerde ‘sat’ emri alan bilgisayarlar (PC) bir anda portföylerindeki hisseleri satmaya başladı. Yaşanan bu olay piyasaların kesinlikle bilgisayarlara teslim edilmemesi gerektiğini de bir kez daha ortaya koydu.
Kurumsal Twitter hesabı olan şirketlerin buradan attığı tweet’leri tek merkezden değil, birden çok kişi üzerinden gönderiyor olması yaşanan gelişmenin başlangıcını oluşturuyor. Bir kullanıcının şirketin güvenli internet bağlantısının dışında evden, kafeden ve halka açık Wi-Fi internet ağlarından bağlanarak gönderdiği twett’lerde hesabını hacker’lara kaptırma ihtimali iyiden iyiye artıyor.