Hazır giyimin artması ihracatı olumlu etkiledi
Hazır giyim ihracatı ocak ayında yüzde 14.6 artışla 1 milyar 406 milyar dolara çıktı. Sektör bu artışın en önemli sebeplerinden birisinin ‘Christmas alışverişi’ olduğu görüşünde. TGSD Başkanı Cem Negrin, “Avrupa’da yılbaşındaki tüketim beklenenin üzerinde bir artış gösterdi” derken, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, artışın nedenini, “Sert geçen kış ile beraber Avrupa Birliği ülkelerindeki perakende sektöründe bir canlanma yaşandı. Perakende sektörünün kısa terminli siparişlere yönelmesi, sektörümüzün ihracatını olumlu etkiledi” diyerek açıkladı.
Sektör yetkilileri, ihracattaki Avrupa merkezli artışın diğer nedenlerini ise, parite ve Avrupalı ithalatçıların stok maliyetlerine katlanmak istememesi olarak gösteriyor.
Cem Negrin TGSD Başkanı
“İhracat 2 milyar dolar artar”
“Avrupa’da yılbaşındaki tüketim beklenenin üzerinde bir artış gösterdi. Avrupalı, ekonomi biraz hareketlenince boşalan mağazaya malı Türkiye’den alır. Piyasadaki hareket nedeniyle Türkiye’den acil alım yaptılar. Türkiye’yi tercih etmelerindeki neden ise hızlı teslimat gücümüz. Uzakdoğu’ya göre pahalıyız ama hiçbir yerden o kadar kısa sürede mal temin etme imkanları yok. Avrupalıların piyasalarına güvenip de Uzakdoğu’dan mal alacaklarını düşünmüyorum. Bu yıl hazır giyim ihracatı 1-2 milyar dolar artar.”
Hikmet Tanrıverdi İHKİB Başkanı
“Paritenin ciddi bir etkisi oldu”
“Avrupa’ya yapılan ihracat artışında paritenin ciddi bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Sert geçen kış ile beraber Avrupa Birliği ülkelerindeki perakende sektöründe bir canlanma yaşandı. Perakende sektörünün kısa terminli siparişlere yönelmesi, sektörümüzün ihracatını olumlu etkiledi. Ocak ayında 1 milyar 406 milyon dolar ihracatla otomotivin hemen ardından ikinci sırada yer alan hazır giyim sektörü olarak bu ivmeyi önümüzdeki aylarda da sürdürmeyi ve ihracat liderliğini geri almayı amaçlıyoruz.”
Şükrü Ünlütürk Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı
“İspanya siparişinde yükseliş var”
“Sektördeki artışın temel sebebi Türkiye’nin inovasyon ve Ar-Ge’ye verdiği önem. Türk Sanayicisi artık bu iki konunun önemine vakıf oldu. Siparişlerimizdeki artışın diğer nedenlerini ise müşteriye yakın olmak, taleplerini önceden kestirmek, bu yönde çalışmak ve yatırım yapmak olarak sıralayabiliriz. Bizim siparişlerimizde de artış var. En önemli yükseliş İspanya ve İngiltere yönünde.”
Nur Ger Suteks Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı
“Avrupalı, stok yapmak istemiyor”
“Hazır giyim özelinde bakılırsa da katma değeri yüksek ürünlerin ihracı İskandinav ülkelerinde yoğunlaşmış durumda. Avrupalıların kriz ortamında stok yapmamak için ilkbahar/yaz siparişlerini Uzakdoğu’dan, daha kaliteli üretim yapan Türkiye’ye kaydırmış olması ihracattaki Avrupa merkezli artışın nedenlerinden biri. Avrupalı ithalatçılar, stok maliyetlerine katlanmak istemiyor. Bu nedenle siparişlerini Uzakdoğu yerine Türkiye’ye vermeyi tercih ediyor.”
Mustafa Gültepe Talu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı
“Türkiye’den başka seçenekleri yok”
“Çin’de fiyatlar sürekli artıyor. Bundan etkilenen Avrupa ülkeleri, model bazında düşük adetli, daha kısa zamanda, daha çok RPT yaparak çalışmak istiyor. Bunun için Türkiye’den başka seçenekleri yok. Buna karşın Türkiye’nin en büyük problemi yüksek maliyetler ve yoğun rekabet yüzünden fiyat tutturamaması ve düşük kurlar. Söz konusu sorunları aşabilirsek gerçek anlamda ihracatımızı yüzde 30 artırırız.””