Efsane Türk kaleci futbolu bıraktı
Türk futbolunun aktif futbol sahasından bir yıldız kaydı. O da Rüştü Reçber… Oysa onun ayrılmaya, futbolu erken yaşta bırakmaya hiç niyeti yoktu. Çünkü kendisini çok iyi hissediyordu. Hüviyetinde 10 Mayıs 1973 yazsa da önemli olan yazan değil hissedilen yaştı. Rüştü 2 yıl daha oynayabileceğini söylüyordu. Ancak Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman’ın “Ben kadromda 39 yaşında kaleci istemem” sözü onu yaraladı.
AKTİF FUTBOLCULUK KARİYERİNE SON
Yıllarını verdiği Siyah-Beyazlı kulüpte düşüncesi sorulmadan bırakmasının istenmesi Rüştü gibi bir ismin hak ettiği durum değildi… Haberturk gazetesinden Kartal Yiğit’İn haberine göre; Beşiktaş’la sözleşmesi sona eren ancak devam isteğine rağmen anlayış gösterilmeyen Rüştü’yü bir çok takım istemişti. Bazı kulüpler bırakın sahada göstereceği performansı onu takımın ağabeyi olarak bile düşünüyordu. Siyah-Beyazlı kulüple yollarının ayrılmasının ardından Rüştü futbola devam edip etmeme konusunda karar verecekti. Yurt dışından da teklifler gelmişti. Ancak o Beşiktaş olmadıktan sonra başka bir yere gitmeye sıcak bakmadı ve aktif futbolculuk yaşamına noktayı koydu.
ŞİFO MEHMET’İ HATIRLAYIN
Vefa’nın bir semt adı olduğu bir gerçek… Ve maalesef son dönemlerde bu semt adı olmanın ötesindeki diğer eşanlamını bir türlü bulamıyor. Bunun nedeni de gerek kulüplerimiz gerek yönetimlerimiz ve gerekse camialarımız… Kulübe hizmet edenleri onurlandırmayı bir türlü beceremiyoruz… Son yıllarda jübile yapan futbolcu hatırlıyor musunuz? Biraz düşünüyorsunuz ama yok… Akla, hakkı verilerek gönderilen ve önemli bir yardıma da imza atan Şifo Mehmet’in vedası geliyor… 2001’de Fatih Terim’in çalıştırdığı Milan ile İnönü’de yapılan mücadelede futbola nokta koydu, jübilesinden elde edilen gelir de Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağışlandı.
FORVET BAŞLADI KALEYE GEÇTİ
10 Mayıs 1973 doğumlu Rüştü, Antalya’nın Korkuteli ilçesinin Küçükköy köyünde doğdu. Babası manavdı. İlk lisansı Korkuteli amatör takımında çıkarıldı. Futbola forvette başladı uzun boyu nedeniyle kaleye geçti. Profesyonelliğe Burdurgücü takımında adım attı. Galatasaray tarafından keşfedildi ancak denenip beğenilmedi. Mustafa Denizli tarafından PAF Takımı’nda oynaması istendi. O da kabul etmeyip Antalya’ya döndü.
BEŞİKTAŞ Bİ NEVİ KADERİ
Rüştü memleketine dönmesinin ardından 1991’de Antalyaspor ile anlaştı. 13 Mayıs 1993’teki trafik kazası hayat yolunda önemli bir rota değişimine neden oldu. Kaza sonrası Beşiktaş tarafından sağlık kontrolünden geçirildi. Tekrardan sakatlanabileceği düşünülerek transferinden vazgeçildi. Ancak kader onu yıllar sonra tekrar Beşiktaş’a getirecekti.
FENERBAHÇE’DE MÜTHİŞ KARİYER
Kaleci Rüştü, kariyerinde tavan yaptığı başarılara ise Fenerbahçe’de ulaştı. 1993’te F.Bahçe’ye imza attı ancak anlaşma gereği 1 sezon Antalyaspor’da kiralık oynadı. Sonrasında ise Kanarya kalesinin değişmezi oldu. Her ne kadar bir dönem hak etmediği olayları yaşasa da o yılmadı, bırakmadı… Arada Barcelona macerası yaşadı sonrasında tekrar Fener’e döndü. 2006’da sağ diz çapraz bağı koptu sahalardan 5-6 ay uzak kaldı.
RIJKAARD BAŞINI YAKTI
Rüştü 2002 Dünya Kupası’ndaki başarısının ardından Barcelona’ya imza atarak tarih yazdı. Ancak İspanyol devinde yaşadıkları pek keyif verici şeyler değildi… Bir dönem G.Saray’ı da çalıştıran Frank Rijkaard’ın, milli kalecimizle yıldızı pek barışmamış onu kupa kalecisi olarak görüp kenara atmıştı.
RÜŞTÜ’NÜN KARNESİ
* 6 LİG ŞAMPİYONLUĞU (5 Fenerbahçe, 1 Beşiktaş)
* 2 TÜRKİYE KUPASI (Beşiktaş)
* 1 BAŞBAKANLIK KUPASI (Fenerbahçe)
* 1 ATATÜRK KUPASI (Fenerbahçe)
* 2 TSYD KUPASI (Fenerbahçe)
MİLLİ TAKIM
* 2002 Dünya Kupası üçüncülüğü (Devlet Üstün Hizmet Madalyası)
* 2002 Dünya Kupası en iyi kaleci
* 2002’de UEFA tarafından yılın kalecisi seçilmesi
* A Milli Takım formasını en çok giyen oyuncu (120)