Erdoğan ekonomide dümene geçti
Önce ekonominin üç kurmayı; Babacan, Şimşek ve Çağlayan ‘OVP hedeflerinde küçük sapmalar olabilir’ dedi, ardından da rakamlara yön veren müsteşarlar Başbakan Erdoğan’a ‘alınması gereken önlemler var’ içerikli bir sunum yaptı. Harcamaların yanı sıra gelir artırıcı tedbirlerin de yer aldığı alternatifli tedbirler paketi için son sözü Başbakan söyleyecek. Akşam’ın haberine göre, Kamunun artan harcamaları ve önümüzdeki yıl birer maliyet kalemi olarak devreye girecek, Bireysel Emeklilik Sistemi, teşvik ve 4+4+4 düzenlemesi, ekonomi yönetimini teyakkuza geçirdi.
Ekonomiye yönelik dillendirilen endişeler ilk olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘Bu yıl bütçe hedefini tutturamayacağız’ açıklamasıyla başlamıştı. Bütçe konusunda yılbaşından bu yana bütün bakanlıkları yazıyla uyardığını ve ‘Bu sene bütçenin durumunun iyi olmayacağını’ söylediğini anlatan Şimşek, birçok bakanlığın bu uyarıya kayıtsız kaldığına dikkati çekmişti. Ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ‘Yüzde 4’lük büyüme hedefi riske girdi’ açıklaması ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın ‘OVP’deki yüzde 5.2’lik yıl sonu enflasyon hedefinde küçük nüanslar olabilir’ açıklaması ‘Hesap çarşıya uymuyor’ yorumlarına yol açmıştı.
VATANDAŞI ‘ÖNLEM’E HAZIRLIYOR
Bu uyarıların vatandaşı, bozulan mali denge için alınacak tedbirlere hazırlamak için yapıldığı belirtiliyor. Bakanların dillendirdiği tablo, dün İstanbul’da Başbakan Erdoğan’a sunuldu. Ayrıntılı sunumu Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu ve Maliye Müsteşarı Naci Ağbal yaptı. Sunumda Başbakan Erdoğan özellikle bütçe konusuna özel ilgi gösterdi.
Seçimler zammı erteletebilir
Kamu maliyesinin düzeltilmesi için harcamaların yanı sıra gelir artırıcı tedbirlerin de yer aldığı alternatifli tedbirler paketine Başbakan’ın karar vereceği belirtildi. Alınan bilgilere göre, doğalgaz ve elektrikle birlikte, ulaşıma da zam gelebilir. Ayrıca tütün ve alkol ücretlerini artırma yetkisi zaten Bakanlar Kurulu’nda bulunuyor. Ancak yerel seçimlerin 2013 ekimine çekilmesinin, Başbakan’ın zam kararını erteleyebileceği belirtiliyor.
Ücret düzenlemesi 1.1 milyar lira yük getirdi
Yapılan sunumda şu noktalara dikkat çekildi:
Bu yıl ‘eşit işe eşit ücret’ adıyla anılan kamu personelinin ücret düzenlemesi ciddi bir yük oluşturdu.
Öte yandan birtakım bakanlıkların kapatılıp, yeni bakanlık ve teşkilatların kurulması, harcamalarda önemli bir artışa yol açtı.
Ücret kararnamesinin kamuya maliyeti 1.1 milyar lirayı buldu.
Yıl içinde ilave öğretmen, polis gibi personel alımları da bütçede harcamaları artıran en önemli kalemleri oluşturdu.
TEYAKKUZA GEÇİREN TABLO
Yıl sonunda bütçe harcamalarının geçen yıla yüzde 5 artması ve geçen yıl GSYİH’nin yüzde 1.5’ine denk gelen bütçe açığının bu yıl yüzde 2.5-3’e çıkması bekleniyor. Bu yıl öngörülen 21.1 milyar liralık bütçe açığı hedefine rağmen, yıl sonunda açığın 35-40 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.