Emekli Orgeneral Doğan Güreş hayatını kaybetti!
Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş, tedavi gördüğü GATA’da hayatını kaybetti. Güreş, 88 yaşındaydı. Tansu Çiller’in başbakan olduğu DYP-SHP Koalisyonu döneminde ismi öne çıkan Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, PKK’yla mücadelede etkin görevlerde bulunmuştu.
DOĞAN GÜREŞ KİMDİR?
1945 yılında Kuleli Askeri Lisesi’nden, 1947 yılında Nakliye (Ulaştırma) Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu’ndan mezun olan Güreş, 1949 yılında Ulaştırma Sınıf Okulu’nu bitirdi. Muhtelif karargâh ve birliklerde Kısım Amirliği, Bakım Subaylığı, Takım ve Bölük Komutanlığı yapan Güreş, 1963 yılında girdiği Harp Akademisi’ni 1965 yılında bitirerek Kurmay oldu. 1973 yılına kadar çeşitli karargâh ve birliklerde, Atina’da görev yaptı.
1973 yılında Tuğgeneral, 1977 yılında Tümgeneral, 1981 yılında Korgeneral, 1985 yılında Orgeneralliğe yükselen Güreş, Tuğgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Tayin Daire Başkanlığı, SHAPE Lojistik ve Silahlanma Dairesi Başkan Yardımcılığı ve Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tugay Komutanlığı, Tümgeneral rütbesi ile Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı, Korgeneral rütbesi ile Genelkurmay Personel Başkanlığı ve 3. Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu. Orgeneral rütbesinde Harp Akademileri Komutanlığı ve 1. Ordu Komutanlığı yapan Güreş, 23 Ağustos 1989 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, 4 Aralık 1990 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı. Güreş, 30 Ağustos 1994 tarihinde emekliye ayrıldı.
MİLLETVEKİLİ OLARAK MECLİS’E GİRDİ
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev süresi bitmesinin ardından Doğru Yol Partisi ile politikaya giren Güreş, 20 ve 21. dönemde Kilis Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yaptı.
TAK ŞAK PAŞA OLARAK ANILMIŞTI
Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde Genelkurmay Başkanlığı yapan Doğan Güreş, Tansu Çiller ile ilgili kendisine yöneltilen “Size emir veriyor mu?” sorusuna cevaben “O tak diye emrediyor, ben şak diye yapıyorum” demişti. Komutanın bu yanıtı hafızalara kazınmıştı. Doğan Güreş, bir süre “Tak Şak Paşa” olarak anılmıştı.