Piyasaların beklediği karar açıklandı! Dolar uçtu…
TCMB, faiz koridorunun üst bandını oluşturan yüzde 7.75 seviyesindeki gecelik borç verme faizini sabit bıraktı.
Öte yandan yüzde 4.5 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizi ile faiz koridorunun alt bandını oluşturan yüzde 3.5 seviyesindeki borç alma faizlerinde de bir değişiklik olmadı.
Toplantıda ek parasal sıkılaştırma (EPS) uygulanması gerekli görülen günlerde, bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7,75 (marjinal fonlama oranı) yerine yüzde 9 civarında oluşmasının sağlanması kararlaştırıldı.
Kararın ardından bankadan yapılan açıklamada şu detaylar yer aldı:
Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:
a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 7,75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6,75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5,
b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5,
c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 10,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.
Yılın son çeyreğine dair açıklanan veriler, yurt içi nihai talebin ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimlerini koruduğunu göstermektedir. Temkinli para politikası duruşunun, alınan makroihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle kredi büyüme hızları kademeli bir yavaşlama eğilimine girmiştir. Bu doğrultuda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki iyileşme eğiliminin 2014 yılında da devam edeceği tahmin edilmektedir.
Kurul son dönemde risk priminde gözlenen artışın enflasyon görünümü ve beklentiler üzerindeki yansımalarını dikkatle takip etmektedir. Yakın dönemde yapılan vergi ayarlamalarına ve döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkilerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüzde 5 hedefinin belirgin olarak üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Kurul, enflasyon görünümünü orta vadeli hedeflerle uyumlu hale getirmek amacıyla likidite duruşunun sıkılaştırılması gerektiğini belirtmiştir. Bu doğrultuda, ek parasal sıkılaştırma uygulanması gerekli görülen günlerde, bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7,75 (marjinal fonlama oranı) yerine yüzde 9 civarında oluşmasının sağlanması kararlaştırılmıştır.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.
DOLAR REKOR KIRDI
Piyasaların merakla beklediği Merkez Bankası toplantısından faizde değişim kararı çıkmayınca dolar yeni rekora koştu. Bankalararası piyasada karar öncesi 2,2345 seviyesinde olan dolar kararın hemen ardından 2,27’ye kadar çıktı. Ancak kur daha sonra yeniden 2,25 seviyesine altına çekildi. Dolarda bundan önceki rekor 2,2515’le dün gerçekleşmişti.
Euro da 3,0650 ile tarihi rekor düzeye çıktı. Sepet bazında TL 2,66’yı geçerek tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü.
BORSA 2. SEANSA DÜŞÜŞLE BAŞLADI
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi Para Politikası Kurulu (PPK) kararları sonrasında ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre 457,20 puanlık düşüşle 66.222,25 puandan başladı.
Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri, ilk seans kapanışına göre ortalama yüzde 0,69 oranında değer kaybederken, dünkü kapanışa göre ise 458,62 puan ve yüzde 0,70 oranında yükseliş kaydetti.
BIST 100 endeksinin 66.000 seviyesinin üzerinde tutunup tutunamayacağının takip edileceğini kaydediyor.